logo Лого на Европейски технологичен университет
  • Връзки с обществеността Връзки с обществеността
  • Контакти Контакти
  • Карта на сайта Карта на сайта
  • Вход Вход
  • Език English
  • Университетът
  • Обучение
  • Кандидатстване
  • Студенти
  • Научна дейност
  • Международна дейност
  • Кариера и възпитаници
faculties_present_img
Начало » Университетът » Факултети » Инженерно-педагогически факултет - Сливен » Специалности » Безопасност на храните
  • За факултета
  • Управление
  • Катедри
    • Механика, машиностроене и топлотехника
    • Педагогика и мениджмънт
    • Електротехника, автоматика и информационни технологии
  • Специалности
  • Лаборатории

Специалност "Безопасност на храните"

За специалността

Специалността “Безопасност на храните ” от професионално направление 5.12.“Хранителни технологии” осигурява специализирана професионална подготовка в съответствие с държавните изисквания за образователно-квалификационна степен “магистър”. Обучението по специалността има за основна цел да се подготвят висококвалифицирани инженер – технолози, с необходимата фундаментална подготовка по специалността, с управленски познания и способности за реализация в хранително-вкусовия отрасъл и туризъм, с формирани умения за анализиране, оценяване, планиране, организация и контрол на производството на различните хранителни продукти и начините за тяхното оползотворяване в туризма.

Защо да избера тази специалност?

Обучението в тази магистърска програма гарантира получаването на знания и умения, които позволяват да се контролира и управлява състава и качеството на храните; да се контролира и управлява качеството на суровините, материалите, полуфабрикатите и готовата продукция; да се провежда необходимия органолептичен, физикохимичен, биохимичен и микробиологичен анализ; да се участва в проектиране, устройство, изграждане, ремонт и експлоатация на хладилници и хладилни съоръжения, да се контролира безопасността на храните.

Какви са изискванията за прием?

Приемът за специалност „Безопасност на храните“, образователно-квалификационна степен (ОКС) „магистър“ се извършва с конкурс по документи. Кандидат студентите следва да са завършили

  • ОКС "бакалавър“ и/или „магистър"по специалности от професионално направление 5.12. Хранителни технологии – срок на обучение 2 семестъра;
  • ОКС „професионален бакалавър“ по специалности от професионално направление 5.12. Хранителни технологии – срок на обучение 4 семестъра.
Какво ще уча?

Химична и физична безопасност на храни, функционални хранителни добавки, добри производствени практики, законодателство и контрол в хранителната верига, микробиологична безопасност на храните, системи за управление на безопасността на храните и др.

Възможности за студентска мобилност

Celal Bayar University, Manisa, Турция

Моята реализация

Изпълнителски и ръководни длъжности като специалист по храни, хранене, диетолог;

Ръководители на отдели в Агенцията по храните;

Ръководни кадри в производствените единици за създаване на нови хранителни продукти за целенасочено хранене;

Специалисти в иновативните центрове и лаборатории по храни и хранене;

Научно – изследователска и учебно – преподавателска дейност.

Консултант по диетично и здравословно хранене;

Мениджър по качеството на храните в различните предприятия;

Код по ЕСТНК: sFS
ОКС: Магистър
Професионална квалификация:

Инженер по безопасност на храните


Професионално направление:

5.12. Хранителни технологии

Форма на обучение:

Редовно - 2 години



Обучението се провежда на: Български;

Студентска канцелария:

маг. инж. Ана Димитрова
Email: anidi@tu-sofia.bg
Кабинет: 202
Тел.:044 667 128

маг. инж. Миглена Шишкова
Email: mshishkova@tu-sofia.bg
Кабинет: 202
Тел.:044 667 552

маг. инж. Димка Русева
Email: dimka.ruseva@tu-sofia.bg
Кабинет: 202
Тел.:044 667 128

маг. инж. Мариана Димитрова
Email: mmdimitrova@tu-sofia.bg

Деканска канцелария:

доц. д-р инж. Невен Кръстев
Email: nkrystev@tu-sofia.bg
Кабинет: 1213

  • Развитие на АС
  • Годишник на ТУ-София
  • Кариера и възпитаници
  • Е-Университет
  • Връзки с обществеността
  • Научни форуми
  • Е-Публикации
  • Еразъм харта 2021-2027
  • E-mail
  • Медиите за нас
  • Оперативни програми
  • Научен електронен архив
  • Публични търгове
  • Е-mail Студенти
  • YouTube
  • СОПКОНИ
  • Издателство
  • Профил на купувача
  • Телефонен указател
  • Facebook

Copyright © 2025 ТУ-София - ЦИР