Начало » Университетът » Факултети » Инженерно-педагогически факултет - Сливен » Специалности » Безопасност на храните
Специалността “Безопасност на храните ” от професионално направление 5.12.“Хранителни технологии” осигурява специализирана професионална подготовка в съответствие с държавните изисквания за образователно-квалификационна степен “магистър”. Обучението по специалността има за основна цел да се подготвят висококвалифицирани инженер – технолози, с необходимата фундаментална подготовка по специалността, с управленски познания и способности за реализация в хранително-вкусовия отрасъл и туризъм, с формирани умения за анализиране, оценяване, планиране, организация и контрол на производството на различните хранителни продукти и начините за тяхното оползотворяване в туризма.
Обучението в тази магистърска програма гарантира получаването на знания и умения, които позволяват да се контролира и управлява състава и качеството на храните; да се контролира и управлява качеството на суровините, материалите, полуфабрикатите и готовата продукция; да се провежда необходимия органолептичен, физикохимичен, биохимичен и микробиологичен анализ; да се участва в проектиране, устройство, изграждане, ремонт и експлоатация на хладилници и хладилни съоръжения, да се контролира безопасността на храните.
Приемът за специалност „Безопасност на храните“, образователно-квалификационна степен (ОКС) „магистър“ се извършва с конкурс по документи. Кандидат студентите следва да са завършили
Химична и физична безопасност на храни, функционални хранителни добавки, добри производствени практики, законодателство и контрол в хранителната верига, микробиологична безопасност на храните, системи за управление на безопасността на храните и др.
Celal Bayar University, Manisa, Турция
Изпълнителски и ръководни длъжности като специалист по храни, хранене, диетолог;
Ръководители на отдели в Агенцията по храните;
Ръководни кадри в производствените единици за създаване на нови хранителни продукти за целенасочено хранене;
Специалисти в иновативните центрове и лаборатории по храни и хранене;
Научно – изследователска и учебно – преподавателска дейност.
Консултант по диетично и здравословно хранене;
Мениджър по качеството на храните в различните предприятия;
Инженер по безопасност на храните
5.12. Хранителни технологии
Форма на обучение:
Редовно - 2 години
маг. инж. Ана Димитрова
Email: anidi@tu-sofia.bg
Кабинет: 202
Тел.:044 667 128
маг. инж. Миглена Шишкова
Email: mshishkova@tu-sofia.bg
Кабинет: 202
Тел.:044 667 552
маг. инж. Димка Русева
Email: dimka.ruseva@tu-sofia.bg
Кабинет: 202
Тел.:044 667 128
маг. инж. Мариана Димитрова
Email: mmdimitrova@tu-sofia.bg
доц. д-р инж. Невен Кръстев
Email: nkrystev@tu-sofia.bg
Кабинет: 1213
Copyright © 2024 ТУ-София - ЦИР