logo Лого на Европейски технологичен университет
  • Връзки с обществеността Връзки с обществеността
  • Контакти Контакти
  • Карта на сайта Карта на сайта
  • Вход Вход
  • Език English
  • Университетът
  • Обучение
  • Кандидатстване
  • Студенти
  • Научна дейност
  • Международна дейност
  • Кариера и възпитаници
faculties_present_img
Начало » Университетът » Колежи » Колеж - Сливен » Специалности » Хранителни технологии в бита и туризма
  • За факултета
  • Управление
  • Катедри
    • Автотранспорт, текстил и дизайн
    • Педагогика, хранителни технологии и туризъм
  • Специалности
  • Лаборатории

Специалност "Хранителни технологии в бита и туризма"

За специалността

Хранителни технологии в бита и туризма

 Хранителните технологии са отрасъл, който непрекъснато се разширява, развива и обновява. Производството на храни в съвременните условия е една от индустриите, които осигуряват високо ниво на заетост и има нужда от добре подготвени специалисти.

Защо да избера тази специалност?

Хранителни технологии в бита и туризма

 Специалността „Хранителни технологии в бита и туризма“, подготвя специалисти, които успешно да се реализират като организатори или ръководители на малки фирми в системата на хранителната промишленост и туристическата индустрия; консултанти в областта на производството на храни и кулинарни изделия, с оглед на повишаване на тяхното хранително и екологично качество; консултанти в областта на здравословното и диетичното хранене.

Какви са изискванията за прием?

Кандидатства се с:

Тест по математика,

и/или Държавен зрелостен изпит по математика,

и/или Държавен зрелостен изпит по физика,

и/или Държавен зрелостен изпит по български език и литература.

и/или Държавен зрелостен изпит по география.

и/или Държавен зрелостен изпит по химия.

Какво ще уча?

СПЕЦИАЛНОСТ „ ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ В БИТА И ТУРИЗМА“

I семестър

  1. Висша математика – лекции – проф.дмн. Гани Стамов
  2. Физика – лекции – гл.ас. д-р Петър Хаджидобрев
  3. Информатика - лекции – проф.дмн. Гани Стамов
  4. Техническо документиране- лекции – доц. д-р Нели Рац
  5. Обща и неорганична химия – лекции – доц. д-р Сашко Ламбов
  6. Психология – лекции – доц. д-р Марина Николова
  7. Чужд език – ст.преп. д-р Снежана Консулова; ст.преп. д-р Наталия Димитрова, ст.преп. Николай Янков
  8. Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов

 

 

II семестър

  1. Приложна математика - проф.дмн. Гани Стамов
  2. Машинни елементи – проф. д-р Андреас Хараламбус
  3. Техническа механика - гл.ас. д-р Петър Хаджидобрев
  4. Аналитична химия – гл. ас. д-р Виолета Славова
  5. Органична химия - доц. д-р Сашко Ламбов
  6. Чужд език - ст.преп. д-р Снежана Консулова; ст.преп. д-р Наталия Димитрова, ст.преп. Николай Янков
  7. Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
  8. Педагогика – доц. д-р Маргарита Тенева

 

III семестър

 

  1. Физикохимия и колоидна химия – гл. ас. д-р Виолета Славова
  2. Топлотехника – доц. д-р Койчо Атанасов
  3. Процеси и апарати в хранителните технологии I – проф.д-р Кънчо Коларов
  4. Технология на зърносъхранението и зърнопреработването – гл. ас. д-р Божидар Бозаджиев
  5. Приложна електротехника – доц. д-р Живко Даскалов
  6. Учебна практика - зърносъхранение и зърнопреработване – гл. ас. Елисавета Недялкова
  7. Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
  8. Методика - ст.преп. д-р Снежана Консулова
  9. АВИТО – инж. Константин Райков

 

IV семестър

  1. Автоматизация на производството на храни за бита и туризма – доц.д-р Невен Кръстев
  2. Процеси и апарати в хранителните технологии II – проф.д-р Кънчо Коларов
  3. Технология на хляба и хлебните изделия за бита и туризма – проф.д-р Марианна Баева
  4. Биохимия - гл. ас. д-р Виолета Славова
  5. Технология на сладкарските изделия за бита и туризма – проф.д-р Марианна Баева
  6. Учебна практика – хлебопроизводство и сладкарство – гл. ас. Елисавета Недялкова
  7. Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
  8. Хоспитиране – гл. ас. Веселина Чобанова
  9. Избираема педагогическа дисциплина – списък Iгл. ас. Пенка Драганова

 

V семестър

  1. Техническа безопастност. Екология. Трудово законодателство – проф. д-р Неделчо Неделчев
  2. Микробиология – доц. д-р Стефан Рибарски
  3. Технология на месодобива, птиците и рибата – проф.дтн. Димитър Кьосев
  4. Технология на млякото и млечните консерви за бита и туризма - проф.д-р Марианна Баева
  5. Основи на храненето - проф.д-р Марианна Баева
  6. Технология на кулинарната продукция в туристическите обекти за хранене - проф.д-р Марианна Баева
  7. Учебна практика – месодобив, млекопреработване и кулинарна технология – гл. ас. Елисавета Недялкова
  8. Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
  9. Текуща педагогическа практика – гл. ас. Веселина Чобанова
  10. Избираема педагогическа дисциплина – списък IIгл. ас. Пенка Драганова

 

VI семестър

  1. Технология на месни, рибни и птичи продукти за бита и туризма - проф.дтн. Димитър Кьосев
  2. Технология на млечните продукти за бита и туризма - проф.д-р Марианна Баева
  3. Сензорен анализ на храни за бита и туризма - проф.д-р Марианна Баева
  4. Учебна практика – месни, рибни, птичи и млечни продукти – гл. ас. Елисавета Недялкова
  5. Икономика в хранително – вкусовата промишленост и туризма – доц. д-р Йордан Чобанов
  6. Преддипломна педагогическа практика - гл. ас. Веселина Чобанова

 

Възможности за студентска мобилност

Допълнителни възможности за студентите от Колеж – Сливен:

Да придобият професионална квалификация “учител”;

Да се обучават паралелно по втора специалност;

Да се обучават в рамките на един семестър в TEI - Атина, Гърция и Университета в Марибор, Словения;

Да участват в стажантски програми в страната и в чужбина - САЩ, Великобритания, Испания;

Да провеждат учебни практики във фирмите на Пежо, Фолксваген, Мерцедес, Опел, Тойота, Ситроен;

Да продължат обучението си за придобиване на образователно-квалификационна степен “Магистър” и образователната и научна степен “Доктор”.

Да спортуват - туризъм, волейбол, баскетбол, тенис на маса, футбол и др.

Моята реализация

Завършилите студенти се реализират като:

·         Мениджъри, специалисти и организатори на малки фирми в системата на туристическата индустрия;

·         Специалисти по месо, мляко и млечни продукт;, хляб и хлебни изделия  в хранителната промишленост; 

·         Експерти по идентификация, категоризация и оценка на хранителните продукти в  хранителната верига;

·         Консултанти по научно-практическа, методична и контролна дейност в областта на производството на храни и кулинарни изделия;

·         Учители в професионалните гимназии по учебни дисциплини в областта на хранителната промишленост и туризма.

Код по ЕСТНК: sFTLT
ОКС: Професионален бакалавър
Професионална квалификация:

професионален бакалавър по ХТБТ


Професионално направление:

5.12. Хранителни технологии

Форма на обучение:

Редовно - 3 години



Обучението се провежда на: Български;
Учебен план:
Студентска канцелария:
Директорска канцелария:

маг. инж. Марияна Ганева
Email: sr@tu-sofia.bg
Кабинет: 11

  • Развитие на АС
  • Годишник на ТУ-София
  • Кариера и възпитаници
  • Е-Университет
  • Връзки с обществеността
  • Научни форуми
  • Е-Публикации
  • Еразъм харта 2021-2027
  • E-mail
  • Медиите за нас
  • Оперативни програми
  • Научен електронен архив
  • Публични търгове
  • Е-mail Студенти
  • YouTube
  • СОПКОНИ
  • Издателство
  • Профил на купувача
  • Телефонен указател
  • Facebook

Copyright © 2023 ТУ-София - ЦИР