faculties_present_img

8 ученически проекта отличени в Hack TUES 3

HACK_3_TUES.jpg

От 24 до 26 март в столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) се проведе третото издание на ученическото състезание по програмиране Hack TUES. Hack TUES e първият хакатон в България организиран от ученици за ученици. Той се превърна в традиция за технологичното училище и тази година събра 136 ученика обединени в 31 отбора, които се надпреварваха с проекти по темата Art && Creativity“. През трите дни на хакатона отборите работеха по създаване на концепция и демонстративен проект по темата, свързана с изкуството и творческите дейности. Те бяха консултирани от ментори-доброволци - професионалисти, завършили ТУЕС, преподаватели и представители на компаниите, които подкрепиха хакатона.

 Общо 8 ученически проекта бяха отличени в Hack TUES 3.  Първото място спечели забавната игра за Android Artstealer       на отбор „Зор“, включващ ученици от 11-ти, 10-ти и 8-ми клас. Симулацията на генетичен алгоритъм Micromanipulartor на    десетокласниците от отбор „To6o“ беше отличена с второ място. Третото място спечели проектът на осмокласнците от    отборТоp8“ за уеб приложение за създаване и редактиране на изображения Image Maker, което работи на всякакви   платформи.

Трите отбора получиха и награди от партньорите на хакатона. Те ще могат да посетят и офисите на Dopamine, SAP, TelebidPro и VMware. Големите победители от отбор „Зор“ ще  могат да довършат проекта си с екип на TelebidPro и получиха индивидуална сума за закупуване на хардуер и единбезплатен семестър в SoftUni.                                                                                                                                                                                    

Специални награди получиха и уеб приложението Tarina за споделено създаване на истории (отбор „Pu6ki“) и  проектите Project FUN – уебсайт за състезания с рисуване („Костенурки Нинджа“), Мотика Motors - робот с 4 колела и самостоятелно управление („Geko Snek“),  социална мрежа за споделяне на креативни идеи Visual Delight („To_si_e_za_nas“), Made2Make - робот, който рисува аналогови и цифрови схеми и платки по зададена картинка („Programartists“).

Хактонът се реализира благодарение на подкрепата на Dopamine, SAP, TelebidPro, VMware, Nemetschek Bulgaria, Astea Solutions, CloudBalkan, Musala Soft, Chaos Group и Smartcom Bulgaria.

Повече снимки от Hack TUES 3 можете да разгледате тук.