faculties_present_img

Студентката  от ТУ-София Симона Митева с награда от Министерството на външните работи

CS_Simona_MitevaWEB.jpg

„В българското общество, няма област,  където да не работят инженери. Професията е търсена, престижна и дава възможност да се утвърждават специалисти, дори в дипломацията и външната политика“ - каза ректорът на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов, който се срещна днес със заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.  Заместник–министър Георгиев специално награди в залата на Академичния съвет студентката от ТУ-София, Симона Митева, която е в четвърти курс, специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ с плакет на Министерството на външните работи - „140 години българска дипломация“. Преди няколко дни тя взе и високо отличие на национално ниво в категорията „Най-добър чуждестранен студент на годината“. Родена е в град Щип, Република Северна Македония и догодина завършва бакалавърската си степен. Другият студент, награден от заместник-министър Георгиев бе Вадим Рошманов. Той получи същия  плакет на Министерството на външните работи - „140 години българска дипломация“, а на  национално ниво взе приза „Най-добър студент с българско гражданство, обучаващ се в чужбина“.

Преди няколко дни на конкурса „Студент на годината“, организиран от  Националното представителство на студентските съвети, най-високата студентска награда „Студент на годината“ бе присъдена на Иван Маринов, който също е в четвърти курс, специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ в Енергомашиностроителен факултет. Високото отличие на Иван Маринов се присъди лично от председателя на Народното събрание, Цвета Караянчева, която е възпитаник на Техническия университет - София. 

„Правителството отделя сериозно внимание  на образованието и аз съм много впечатлен от успехите на Техническия университет – София“, отбеляза Георг Георгиев. Можем да помагаме в много сфери от развитието на бъдещите специалисти, като отсега ги каним на стаж в Министерството на външните работи – „Старт в кариерата“. 

Проф. дн инж. Иван Кралов благодари за високата оценка и  подчерта, че бъдещето е на тези, които могат да се адаптират във всяка сфера на живота. „А къде не трябват инженери“ – допълни той.