faculties_present_img

Национална стипендиантска програма „За жените в науката“

Кандидатстването по стипендиантска програма „За жените в науката“ за 2018 г. започна

На 1 декември стартира осмото издание на Национална стипендиантска програма „За жените в науката“. Програмата предизвиква отново българските жени учени да покажат своя огромен научен потенциал, като го вложат в авторски научен проект и кандидатстват с него по програмата. В края на конкурса три дами ще получат възможността да осъществят смелите си научни идеи с финансовата помощ на стипендии от по 5000 евро, осигурени от Националната програма „За жените в науката“.

Партньори на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ са Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи научни специалисти. 

В стипендиантската програма за 2017 – 2018 г. могат да участват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки. Целта на програмата е чрез стипендиите да се подпомогне изследователската работа на младите жени в България и да ги поощри да продължат своята академична кариера.

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими проекти. Тя вече съществуват в повече от 100 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 г.

Координатор на програмата "За жената в науката" за България : M3 Communications Group, Inc.

За допълнителна информация : http://zajenitevnaukata.bg/ .