faculties_present_img

Департамент по физическо възпитание и спорт

Desktop2_.jpg

Департаментът за физическо възпитание и спорт е основан 2000 година като приемник на Центъра за физическо възпитание и спорт и катедра „Физическо възпитание”, създадена през 1953 год.

В Департамента има две секции „Водни и планински спортове” (ВПС) и „Индивидуални спортове и спортни игри” (ИССИ), които провеждат занимания по физическо възпитание и спорт със студентите в  бакалавърската степен съгласно изискванията на Закона за спорта.

В учебния план на всички факултети са предвидени за І-ви и ІІ-ри курс – два пъти седмично по два академични часа. За горните курсове заниманията са по желание.

В ДФВС работят 21 щатни преподаватели. Голяма част от тях са бивши изтъкнати национални състезатели и треньори. Департаментът разполага с най-функционалната спортна база от всички университети в България. В Спортния комплекс се намират плувен басейн с олимпийски размери, игрища за футбол хандбал, баскетбол, волейбол, тенис кортове /открити и закрити/, зали за тенис на маса, дамски фитнес и мъжки бодибилдинг, комбинирана гимнастика, гребен канал /за заниманията през зимните месеци/. През летния семестър заниманията по гребане и ветроходство се провеждат на открито в гребната база „Панчарево”.

Студентите от І-ви и ІІ-ри курс всеки семестър сами избират дните и часовете, в които ще спортуват, както и предпочитания от тях спорт.

Освен редовните занимания в Спортния комплекс се провеждат тренировки на представителните отбори на ТУ – София, които участват в спортния календар на АУС „Академик” и държавните първенства. Гордост за ТУ са отборите – мъже и жени – по следните видове спорт: баскетбол, волейбол, тенис на корт, тенис на маса, плуване, гребане, лека атлетика, спортно ориентиране, ски алпийски дисциплини, както и мъжкият отбор по футбол.

Адрес:

Технически университет-София
София 1000,
бул."Кл. Охридски" 8

Блок: Спортен комплекс Етаж: 3 Кабинет: 305 

Студентска канцелария:
Директорска канцелария:

маг. инж. Феодосия Стамова
Email: feya@tu-sofia.bg
Кабинет: 304
Тел.:02 965-2300